Köydestä ja sen punomisesta

asiasia

Yhteinen tarinamme, tuo koko Klaanin magnum opus on ollut olemassa jo kolme vuotta.
Niille, jotka siinä vielä ajan tasalla roikkuvat, on ”köysi” jotain kaikenkattavan suurta ja superkalifragistista (G.Huom. Klaanilehden toimituksen ylisanapussi oli taas tyhjä, kiitos vain Killjoylle ylitsepursuavine arvosteluineen. Okei, oli siellä myös vielä ”mahtavaisa”, mutta jotain rajaa. Tsiisus.). Kymmenine keskenään kietoutuvine juonineen ja satoine hahmoineen Klaanon on sekava ja monimutkainen kokonaisuus, josta on vaikea pysyä täysin perillä. Mutta se on meidän sekava ja monimutkainen kokonaisuutemme, josta on lähes mahdoton pysyä täysin perillä. Ja sellaisena paras mahdollinen.

Klaanon aloitti neljännen vuotensa elokuun lopulla. Tekstiä riittää varmaan kolmeen kovakantiseen kirjaan, ja lopputaistelu vasta vilkkuu kaukaisena tuikkeena horisontissa. Realistisesti voitaisiin ehkä sanoa, että olemme hieman yli tarinan puolessavälissä. Kun otetaan huomioon onnemme numerologisissa asioissa, luulen tässä vaiheessa realistisinta olevan, että lyömme lopetuksen leiman minähahmojemme seikkailulle vuonna 2016. Jotain on todellakin pielessä, jos Klaanon ei lopu kuuden vuoden keston jälkeen.
En lähde lyömään aiheesta vetoa, kiitos vain.

 

Kiitoksena jo kolmesta antoisasta Klaanon-vuodesta aion käydä läpi jokaisen vähänkin merkittävän kirjoittajan yksitellen.
Jos et löydä nimeäsi analyysin ja vaahtoamisen keskeltä, älä pety. Se on vain merkki siitä, että et ole kirjoittanut tarpeeksi, että minulla olisi sinusta mitään kiinnostavaa sanottavaa. Sinulle, hyvä herra, voin sanoa vain, että kirjoita lisää jos siltä tuntuu. Jos ei, uskon, että löydät kyllä muutakin tekemistä. Pelaa kirjeshakkia, viilaa kynsiäsi, pelasta kuoleva sotilas.
Asiaan.

 

 

Matoro. En tiedä, mihin olisimme ikinä päässeet ilman järkyttävää kirjoitustahtiasi. Sinun kanssasi on ilo työskennellä, sillä et tunne kirjoittajan seinää. Itsekritiikitön ja hyvin tiivis kirjoitustahtisi ovat aina varmistaneet, että tarina liikkuu melko rapsakasti. Seurauksena Klaanonissa on melko varmasti enemmän kädenjälkeäsi kuin kenenkään muun.
Se, kuinka innolla olet vain pusertanut tarinaa eteenpäin kaikesta huolimatta on myös varmistanut, että olet kehittynyt aivan valtavasti. Kun vertaa vanhan foorumin preesens-viestejäsi nykyisiin, ero on valtava.

 

Myös Make on kirjoittajia, joiden kehitys on ollut silmin havaittavissa. En puhu vain kieliopillisista asioista ja oikean kirjoitusasun viilailusta – etenkin dialogissa alat olla entistä vahvempi. Tämä on nähtävissä etenkin kakkospäähahmostasi Amazuasta, joka on muuttunut geneerisestä kasvottomasta palkkasoturista viesti viestiltä tunnelataukseltaan vahvemmaksi ja kolmiulotteisemmaksi hahmoksi.
Myös vauhti, jolla saat asioita aikaiseksi on parantunut ihanteellisesti. Nykyään näkisin ehkä suurimpana ongelmanasi ajan käyttämisen epäolennaisiin asioihin. Älä käsitä minua väärin – juonen ei kuulu kulkea kaiken aikaa turbovauhdilla. Suvantokohdissa ei ole niin mitään vikaa. Ongelma on ehkä enemmänkin rytmityksessä. Kaksikymmentä Word-sivua ”amaattien” seikkailuja suhteutettuna seitsemään sivuun Amazuan psyykeen syväluotaavaa analyysia ei ole ihan oikea rytmi, jolla asioita jakaa.
Jatka vain, olet kehittynyt ihan valtavasti.

 

Pave. Joku voisi väittää, että en tarkastele sinua ikäeron takia kovin kriittisellä silmällä. En ole varma, onko se enää totta. Olet todistanut osaavasi kasata tunnelmaa verkkaisen tyylikkäästi, olit sitten yläasteikäinen tai et. Se, että pyörität vain yhtä tiivistä juonta yhden hahmon ympärillä tekee tekstistäsi syvän henkilökohtaista ja – sanokaa mitä sanotte – todentuntuista siitäkin huolimatta, että puhe on natsiötökkäimperiumin albiinotiedemiehestä, joka ampuu jäätä kädestään.
Jatka samaan malliin. Olet ansainnut päättötodistukseesi kympin äidinkielestä. Jos opettajasi on eri mieltä, rakennan kirjepommin allekirjoitan kirjallisen valituksen.

 

 

U. Olet ideoiden ja hahmokonseptien runsaudensarvi. En jaksa edes laskea, kuinka paljon hahmoja olet sylkenyt Klaanonin ihmemaailmaan seikkailemaan. Varsinkin osa sivuhahmoistasi ja luomistasi asioista ja olioista on alkanut elää omaa elämäänsä. Sheelika on todella mielenkiintoinen hahmo kaikessa ristiriitaisuudessaan, ja zyglak-kulttuurin maailmanrakennus varsin kirjaimellisine portugalinsotalaivoineen oli jotain kaunista. Toivon molemmista aiheista lisää heti kun se sinulle käy.
Dialogissa sinulla on kehittymisen varaa ja tiedät sen varmaan itsekin. Yritä miettiä enemmän hahmojesi puhetta. Lue dialogeja itseksesi ja mieti, puhuisivatko oikeat henkilöt kirjoittamallasi tavalla. Ihmiset eivät latele itsestäänselvyyksiä tavallisessa jutustelussa. Ihmiset eivät turvaudu ylipitkiin lauseisiin silloin, kun on kiire.
Ja mitä inhimillisemmin biomekaaniset taikasoturimme puhuvat, sitä enemmän voimme sanoa onnistuneemme jossain. Olivat ne sitten kuinka leegoukkoja tahansa, tärkeintä on pystyä samaistumaan niihin.

 

Killjoy, Riemu, Jögge, Riemuli, Joyboy, NurseJoy, Joey, Kajaanisnatsi. Okei, unohdin mihin olin menossa noilla nimillä.
Mitä tarinankirjoitukseen tulee, olet yksi Klaanin vahvoja veteraaneja. Sinulla on hyvä ote suurten kuvioiden rakenteluun pikkuosasista. Dialogisi on myös vahvaa, ja toimintakohtauksesi ovat joitakin Köyden parhaista. Haluan nostaa hattua kanssamastermindille, joka pyörittelee ja jonglööraa omaa kuviotaan noin vahvasti ja itsenäisesti Klaani-Allianssi-konfliktin ja sankaripoika Matoron Nimda-jahdin ympärillä.
Sinulta haluaisin kuitenkin nähdä enemmän yhteistä asiaa. Monissa viimeisimmistä viesteistäsi on ollut kyse hahmojesi konflikteista toisten sinun hahmojesi kanssa luomissasi puitteissa. Kirsikkana kakun päällä sivujuonta ajaa vielä rypäs taika-MacGuffineita, jotka olet itse luonut. Ei, näin itsenäisissä sivujuonissa ei ole mitään vikaa. En voi olla silti tuntematta, että kuviosi vähiten kehittyvä irrallisuus muun Köyden tapahtumista on aiheuttamassa sen, että pääjuoni ja sinun juonesi eivät tue toisiaan. Konflikti Jöggen kuulien ympärillä ei risteä muiden klaanilaishahmojen ja suurempien konfliktien kanssa kovin paljoa. En haluaisi, että eri juonet riitelevät lukijan huomiosta. Kaiken Köyden pitäisi olla samanarvoista relevanttiuden nimissä.
Mitä siis suosittelen? Muiden hahmoja seikkailemaan sinun kuvioihisi (vaikka tiedän aika ilmiselvästi sen, että tämä tapahtuu vielä), viittauksia muihin Köydessä samaan aikaan kulkeviin kuvioihin, jotain.
Mikään sellainen ei ole turhaa, joka luo naurettavalle tarinan järkäleellemme yhteenkuuluvuuden tunnetta.

 

Suga. En väitä, että olisit aktiivisimpia Klaanonin kirjoittajia tai lukijoita, mutta hiljaiseloa projektin suhteen viettävistä veijareista olet historialtasi kaikkein äänekkäin. Lisäksi päähahmosi on valehtelematta yksi suosituimmista. En ole edes täysin varma, miksi. Ehkä Klaanonin harmaan ja mustan sävyjen täyttämässä maailmassa sinun hahmosi loistaa erityisen kirkkaasti vilpittömällä vanhien hyvien aikojen sankaruudellaan. Suga on Klaanonin oma kapteeni Amerikka.
(G.Huom.Kapteeni… Suomi? Kapteeni Klaani? Kapteeni… Väinämö… Theofilus… Prime? Miksi edes yritän.)
Rakastan Tolkien-henkistä versoilevaa tekstiäsi. Rakastin sitä, kuinka aikoinaan kirjoittaessasi näit vaivaa ja syvää ajatusta lyhyempiinkin viesteihin.
Sinulta toivon vain, että lukiessasi tämän löytäisit intoa tarttua Klaanoniin uudelleen. Olet todella hyvä kirjoittaja, ja projekti kaipaisi sanan säilääsi jälleen kerran.

 

Domek. Sinä olet Manun ja Snowien jälkeen todennäköisesti se, jonka kanssa olen tehnyt eniten kiinteää yhteistyötä. Olet visionääri, joka tulkitsee maailmaamme aika häikäilemättömästi uusiksi, niin hyvässä kuin pahassa. Pidän siitä, että et ole antanut kielitaustasi pysäyttää sinua: Tekstissäsi on kauniita ilmaisuja, ja vain harvoin virheet tulevat ymmärtämisen tielle. Ja mikäpä onkaan parempi tapa oppia suomen kieltä kuin kirjoittaa, kirjoittaa, kirjoittaa ja kirjoittaa.
Sen sijaan, että pyytelen anteeksi äidinkielen esseiden pahimman kliseetehokeinon, toiston käyttöä (G.Huom. LAUDATUR_MASTER_RACE), aion jakaa sinulle myös rakentavaa kritiikkiä. Ihmiseksi, jolla on niin vahvoja mielipiteitä ja joka toimii niin aktiivisena ja voimakastahtoisena taustapiruna sinulla on yksi ongelma: Taustapiruilu vaatii huomattavasti enemmän työtä – ja etenkin yhteistyötä. Zorak von Maxitrillian Arsteinin ja Feterra-kuvion pyörittäminen taustalla voi olla tyylikästä, mutta näin isot konseptit vaativat tilaa kasvaa.
Paljon, paljon tilaa kasvaa. Ja jos ne pääsevät kasvamaan yhteisissä viesteissä muiden kanssa, sen parempi.

 

Kapura.  Domekin ja Killjoyn tapaan sinulla on oma vahva taustakuviosi pyörimässä turbovauhdilla muun juonen seassa. Sillä voisi olla sata ongelmaa, jotka syövät koko Klaanoniin olemassaolollaan, mutta joustavuutesi pelastaa sinut. Pidän siitä, että aiemmin melko irralliseen Zairyh-kuvioon alkaa sekoittua vahvasti pääjuonen elementtejä. Hahmosi ovat ristiriitaisia hyvällä tavalla.
Kirjoittaessasi sinulla on kuitenkin ehkä hieman liian yleinen tapa turvautua Homestuck-tyyliseen metakerrontaan ja tarinan rakenteella vitsailuun. Vaikka se inhimillisissä määrin hauskaa onkin, haluan nähdä myös vilpittömyyttä. Hahmosi eivät ole hahmoja tarinassa, äläkä anna niiden tajuta sitä. Anna hahmojen olla todellisia henkilöitä itselleen täysin todellisessa maailmassa. Kaikki rakennusaineet vahvaan hahmonrakennukseen ovat siellä. Anna niiden kokea turhautumista, pelkoa, ahdistusta, iloa ja surua täysin vilpittömästi.

 

Kepe. Sinulla on melko vähäeleinen ja suoraviivainen kirjoitustyyli, mutta luot tunnelmaa myös tehokkaasti lyhyilläkin kuvailuilla. Pidän tyylistäsi ja ennen kaikkea pidän ideoistasi. Sinua, hyvä herra, pyydän vain kirjoittamaan lisää. Hahmosi on juonellisesti tärkeässä asemassa. Uskalla vain mehustella asialla ihan kunnolla.
Ja lakkaa teeskentelemästä, että puolustusvoimien palveluksessa on kivaa. Huijaat vain itseäsi. Kepe, me välitämme sinusta ja olemme siksi huolestuneita. Tule pois militaristisista painajaismaailmoista. Palaa idealistisiin rakkauden maailmoihin, joita ei ole ainakaan tehnyt mikään paha suuryhtiö.

 

Snowie. Myös sinun kädenjälkesi on yksi Klaanonin yleisimmistä näyistä. Ja se on hyvä asia, sillä kädenjälkesi on mainiota. Dialogissa olet ehkä yksi kiistattomista mestareistamme. Maailmanrakennus on myös aivan liian vahvasti sinun asiasi. Pelkään tosin välillä, että haukkaat liiankin isoja paloja. Sinulla on paljon lankoja käsissäsi, ja tämän sanon sentään minä, jolla ei pitäisi varmaan olla mitään sanottavaa tämän asian tiimoilta. Älkää kysykö, miten en ole vielä hirttäytynyt lankoihini.
Noin monen langanpätkän pitäminen hallinnassa vaatii monia asioita. Ensinnäkin se vaatii joustavuutta. Kaikki juonet eivät tule kulkemaan sillä tavalla kuin alkujaan ajattelit – ei hätää, minäkin olen haudannut kolmasosan suunnitelmistani sopeutuessani vaivihkaa muiden suunnitelmiin.
Teidän ei vain tarvitse koskaan tietää.
Toiseksi se vaatii yhteistyötä, mutta se ei ole sinulle ongelma. Kuten sanottua, olet ehkä Manun jälkeen se, jonka kanssa olen tehnyt eniten yhteisiä viestejä.
Kolmanneksi se vaatii aktiivisuutta. Olet hyvä ja kohtuullisen vauhdikas kirjoittaja, mutta itsekritiikki on välillä pahin vihollisesi. Sinun tekstisi ei ole vain hyvää, vaan erinomaista.
Lakkaa ruoskimasta itseäsi.

 

Don, vanha piru. Osallistumisesi Klaanoniin on hiipunut hyvin vähäiseksi, mikä on sääli. En tiedä, olisiko köysi kehittynyt tähän pisteeseen ilman ensimmäistä viestiäsi. Luulen, että se, että sinutkin saatiin mukaan projektiin oli monille merkki siitä, että Klaanonista oli tulossa jotain. Lisäksi jotkin tämän koko tarinavyyhdin määrittelevimmistä kohtauksista ovat olleet sinun ideoitasi. Puhun nyt tietenkin tapiireista.
Olet laadukas kirjoittaja, ja hahmosi ovat jättäneet liian isoja jälkiä tarinaan vain kuihtuakseen olemattomiin. Varsinkin Mäksän kääntyminen oli yksi isoimmista vasureista odottamattomaan leukaan. Hahmot ja käänteet ovat niin herkullisia, että toivon pääseväni näkemään sinua mehustelemassa mokomilla.

 

Tongu.On toisia kirjoittajia, jotka tuovat projektiimme järkeä, toisia, jotka tuovat jännittäviä uusia konsepteja, ja toisia, jotka syventävät maailmaa. Sinä kuulut siihen harvinaiseen koulukuntaan, joka antaa Klaanonille hölmön huumorin lisäksi suunnattomasti sydäntä.
Hahmosi ovat sympaattisia. Jopa Ternokin, Ontorin ja Tehmutin kaltaiset ”pikkutekijät” ovat kasvaneet veijareiksi, joiden todella toivoo selviytyvän loppuun asti. Tuot todella somasti vastapainoa sodan kamaluudelle kuvaamalla myös Klaanin ja Telakan arkielämää.
Näennäisesti ei suurten kuvioiden kannalta kovin tärkeä asia. Todellisuudessa yksi tärkeimmistä.
Mitä vertailukohtaa konfliktin kauheuksilla on, jos hahmot käyvät läpi pelkkää ahdistusta ja ankeutta? Fiktiossa on vangittava koko todellisen elämän tunnespektri. Voidaksemme jännittää hahmojen puolesta meidän täytyy tietää myös, mitä ne ovat vaarassa menettää.

 

Manu. Jatka loistamista, hullu timantti. Dialogisi on kultaa ja hahmosi ovat persoonallisia sekä kirjoitettuja. Käytät ihailtavan paljon aikaa lopulta vain todella pieneen hahmokaartiisi, mutta se maksaa vaivan. Kaikki hahmosi roikkuvat niin tiiviisti kiinni pääjuonen koukeroissa, että on vaikea kuvitella, mitä juoni olisi ilman niitä. Manu tuo sankareihimme ihailtavasti harmaan sävyjä. Abzumo määrittelee puhtaalla hirviömäisyydellään koko mustan sävyjen synkeän spektrin. Athistit, jotka olet poiminut mestarillisesti käsiisi (ha ha ha), ovat kasvaneet pelkästä sivumerkinnästä Nimda-kuvion potkustartissa oikeasti merkittäväksi nipuksi hahmoja, jotka välittävät toisistaan tai käyvät konflikteja keskenään.

 

Tawa. Minulla on edelleen valtavasti kunnioitusta sille, kuinka päättäväisenä terminaattorina luit koko silloisen Klaanonin. Kun joskus palaat, toivon, että jatkat sitä, mitä aloitit. Hahmosi on yksi tarinan tärkeimpiä (Ehkä tärkein?). Minulle on äärimmäisen tärkeää saada se ennemmin tai myöhemmin takaisin käsiisi.

 

Visu. Olen pahoillani, että en kertonut Klaanonista sinulle aikaisemmin silloin aikoinaan. Osittain siksi, koska sinä innostuit siitä samalla harmaakarhun raivolla kuin Tawa ja osittain siksi,koska jouduin aika pitkään häikäilemättömästi vetelemään hahmosi naruista. Myös Visokki on yksi tarinan tärkeimmistä hahmoista. Sinulle, neiti Freud, sanon vain, että unohda itsekritiikki. Jatka kirjoittamista hahmollasi ja tee sitä mahdollisimman monen muun hahmon kanssa. Visokki on ehkä yksi parhaita tapoja tuoda uusia puolia esiin muista hahmoista, ja näkisin vain hyväksi asiaksi, jos saisimme häntä entistäkin suurempaan osaan juonessa.
Suorastaan herkullinen potentiaali vaikkapa Visun ja Tongun väliselle dialogille on lisäksi vielä käyttämättä. Kaksi älykästä, puhekykyistä Rahia, joista toisen laji on tuhonnut toisen lajin. Minä haluan nähdä tämän tapahtuvan.

Me olemme punoneet köyttä jo kolme vuotta. Haluan nähdä neljäntenä vuonna lisää shokeeraavia käänteitä, pitkäkestoisten klaanilaisvitsien halpoja esiintuomisia, hölmöjä populaarikulttuuriviittauksia, hienoja musiikkivalintoja ja siistejä eläimiä tekemässä siistejä asioita.

Kiitos.

 

Guardian on epäilyttävä parikymppinen nuorukainen Pohjanmaalta, joka yrittää ruoskia taiteilijakuorensa sisällä uinuvaa arkkitehdiksi kutsuttua loiseliötä ulos. Alaa hän opiskelee Kankaanpään kuhisevassa smaragdikaupungissa/punatiililähiössä. Vapaa-aikanaan hän harrastaa vapaaottelua, shakkinyrkkeilyä ja prokrastinaatiota, ja rehellisyyden nimissä edellämainituista vain viimeistä.
Jos se ei jo tullut tästä selväksi, kirjoittaja luulee myös tietävänsä jotain tarinoista ja niiden kirjoittamisesta ja pyrkii julkaisemaan ensimmäisen romaaninsa joskus ennen kuin kuolee johonkin.6 kommenttia

 1. Manfred wrote:

  Kiitos kauniista sanoista ja hauskasta tekstistä. Nauroin liikaa.

 2. Summergandalf wrote:

  Tätä tosiaan kannatti odottaa. Kaunis teksti, todella kaunis. Vau.

  Ja mitä omaan Klaanon-panokseeni tulee… Hm, ehkä yritän tehdä paluun Klaanon-rintamalle vielä ennen kuin intinpentele kutsuu. Yritän kovasti. Minusta jopa tuntuu, että pystyn siihen!

 3. Keetongu wrote:

  Kiitos. Kiitos. Kiitos. Ehkä tämä on piiristysruiske itse kullekkin sen lisäksi, että hauska teksti, kuten sinulta aina (paitsi silloin kun ne ovat muulla tavalla hienoja kuin hauskoja).

 4. Kiitän, G, tämän kirjoittamisesta. Ropeinspiraatiomoodi jyräytti moottorinsa kierrokset kattoon. Kakkonen silmään.

 5. Riemu wrote:

  Allekirjoittanut kiittää ja kumartaa hyvistä kommenteista. Annan tälle itsekin pienen palan kunniaa Klaanon-innostukseni hitaasta heräämisestä.

 6. Paavo12 wrote:

  Kiitos paljon, oppi-isäni.
  Vaikka minusta kolmen vuoden arvio Klaanonin loppuun saamiseksikin kuulostaa niin hirveän lyhyeltä ajalta. No, kai se on alettava kirjoittamaan ropea yhä usemmin, koska minulla on aina alituinen pelko, etten saa kaikkia Ropesuunnitelmiani toteutettua.