Dash Zanger: Spaced (arvostelu)

Dash Zanger - Spaced Album Artwork

kato don on tehny siihen kannen

 

Jo useamman vuoden elektronisen musiikin parissa puuhastellut vantaalainen muusikko Dash Zanger julkaisi loppusyksystä debyyttialbuminsa Spacedin. Olen tässä marras-joulukuun mittaan tätä tuotosta enemmänkin kuunnellut ja nyt, hyvät naiset ja herrat, esitän siitä mielipiteeni.

Tätä voi kai sanoa myös levyarvosteluksi.

En ole koskaan ollut elektronisen musiikin suurimpia ystäviä, mutta hyvä musiikki on aina hyvää musiikkia, tyylilajista ja toteutuksesta riippumatta. Zangerin aiempiin tuotoksiin, mm. Dance Intelligence -nimellä julkaistuun varhaisempaan materiaaliin (jossa siinäkin oli hyviä melodianpoikasia) verrattuna jälki on huomattavasti ammattimaisempaa, kuten asiaan kuuluukin. Spacedissa ei ole kyse mistään puuhastelusta syntikan ja musiikkisoftan kanssa, vaan kunnianhimoisesti toteutetusta menosta; asia, jonka tosiaan voi välillä kuulla ja tässä tapauksessa sen kuulee.

Materiaali ei ole siis ollenkaan hullumpaa ja tämä pätee sekä biisi-ideoihin että tekniseen toteutukseen; soundissa on hyvää dynamiikkaa, ”ilmaa” on sopivasti, joten vaikka mistään massiivisesta soundista ei olekaan kyse, kuulostavat biisit melko täyteläisiltä, mutta eivät tukkoisilta. Mitä kappalemateriaaliin tulee, on biiseissä Zangerin materiaalia aiemminkin kuulleille tuttua, mutta mistään melodioiden kierrätyksestä ei sentään ole kyse, vaan positiivisesta tunnistettavuudesta. Sovituksisa ei ole mitään äärimmäistä eksotiikkaa tai suuria yllätyksiä, mutta melodiat ovat oivaltavia ja kappaleet etenevät luontevasti eteenpäin. Esimerkiksi Knights ja Drive (huom. jo toinen versio) rullaavat komeasti tarttuvan melodiansa voimalla ja erilaisia efektejä käytetään kautta linjan tyylitajuisesti.

Spaced on jopa yllättävän saumaton kokonaisuus, joka on helppo kuunnella kerralla kokonaan, vaikka toki yksittäiset biisit erottuvat erilaisine melodiakulkuineen hienosti. Esimerkiksi Realize the Spider (Tajua Visokki) on yksi mieleenpainuvimpia kappaleita. Myös nimikko- ja päätösraita Spaced on mainittava hieman joukosta poikkeavana.

Kokonaisuutena Spaced on siis tasaisen miellyttävää kuunneltavaa ja mukaan mahtuu tosiaan jokunen todella hieno koukku. Dash Zangerin debyytti on toimiva, sopivan kompakti musiikkipläjäys, jossa on aidosti mainioita melodioita.  Mistään maailman monipuolisimmasta soundiarsenaalista ei tietenkään, jo resurssien puitteissa, ole kyse, mutta jopa tällainen elektronista musiikkia yleensä vierastava löysi tästä paljon hyvää. Elämää suurempia ”säväreitä” ei välttämättä ole luvassa, mutta toimivaa menoa joka tapauksessa. Jatkossa olisi kenties mielenkiintoista kuulla vielä kokeilevampia sovitusjuttuja. Tästä on Zangerin hyvä jatkaa.

Summergandalf

Linkkejä:
CD Baby: bit.ly/1ePpypX
Bandcamp: dashzanger.bandcamp.com/album/spaced
iTunes: bit.ly/19Dv11f
Spotify: spoti.fi/1gLRpMd
Amazon: amzn.to/1hf9Y9i